Franciaország Franciaország

  • Növényvilág

    Az ország északi részén termékeny alföldek találhatók. Az eredeti növényzet alapját leginkább tölgyfa alkotta. Egyre több természetvédelmi terület jön létre, ahol a populációk védve vannak és növekedésnek indulhatnak. A Francia-középhegység nyugati lejtőit hegyi legelők borítják. Tűlevelű erdőket Bordeaux-tól délre találunk.Természetesen a tengerparti területeken olivaligeteket, puszpángot, timiánt és Portugáliára jellemző paratölgyet találunk.

    Az alpesi flóra nagyon sokszínű. Tavasszal virágzásnak indulnak a gyümölcsfák, ami a hegyvidéken csodás látványt nyújt. Ha alpesi túrára szánnánk magunkat, először minden bizonnyal gesztenyefákat és olivaligeteket látnánk, majd borókafenyőket, valamint málna- és szamócabokrokat. A magasan fekvő területeken több fűféle és színes alpesi virágok nőnek.

    Korzika növényvilága szintén magáért beszél. A szigeten 3000 növényfajta él, ezek közül majdnem 300 faj endemikus. A jellegzetes növényzetet havasi éger és feketefenyő alkotja.A hegyekben rekettyebokrokkal, haranglábbal, alpesi kökörcsinnel és sáfránnyal találkozhatunk. Néhol a ritkaságnak számító orchideákra bukkanhatunk. Az alacsonyan fekvő tengermelléki vidékeken agave, eukaliptusz és citrusfélék teremnek. Itt főként narancs, mandarin és cédrátcitrom termesztése folyik, az utóbbi a speciális cédrátlikőr alapanyagát képezi.