Spanyolország Spanyolország

 • Pénznem, árak, vásárlások

  Spanyolország 2002-től az Európai Unió tagja, hivatalos pénzneme az EURO. Kellemes meglepetésként szolgál, hogy a legolcsóbb nyugat-európai országokhoz tartozik. Az élemiszerek árai a mi árainkhoz hasonlóak. A turisták által kedvelt üdülőközpontokban azonban mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

  A spanyol szállodák többsége all inclusive ellátást kínál, a keleti partokon érdemes is ezt kihasználni és hozzáfizetni a szolgáltatásokhoz. Ha saját zsebből biztosítjuk az étkezést, a pékáruért kb. 0,5 euro-t, a gyümölcs és zöldség kilójáért 1 euro-t kell fizetnünk. Spanyolországban tartózkodva vétek lenne kihagyni a kiváló bort. Egy üveg bor ára 2 euro, minőségi bor 3,5 euro-tól kapható. A sör ugyanilyen árban kapható. Egy éttermi vacsora ára átlagosan 10-20 euro között mozog. Fagylaltot 2 euro-ért kaphatunk. A borravaló mértéke az ár 5-10 %-ának felel meg.

  Ha bevásárlásra indulunk, tartsuk szem előtt, hogy Spanyolországban érdemes bőrárut vásárolni-bundákat, kézitáskát, cipőt. Áruk és minőségük összehasonlíthatatlanul jobb, mint Csehországban. Ezen kívül alkalmas ajándéknak bizonyul a minőségi spanyol bor (Rioja), a Sangria és a brandy. Ha drágább ajándékot keresünk, érdemes az arany- és ezüstékszerek között keresnünk. Kozmetikumokat és parfümöt is érdemes itt vásárolni. A hagyományos szuvenírekhez tartozik a kerámia, szőnyegek és a csipke. A gyerekeket a kitűnő spanyol cukorféleségek, az ínyenceket pedig a minőségi olivaolaj és fűszerek varázsolják el. Barcelonába látogatva gyakran találunk a zseniális építész, Antonio Gaudí aláírásával ellátott szuveníreket. A kis üzleteken és utcai standokon kívül látogassunk el a híres El Corte Inglés és Maremagnum áruházakba.

  Ha kedveljük is a a külföldi növény- és állatfajokat, szem előtt kell tartanunk, hogy Spanyolország egyezményt írt alá a védett állat- és növényfajokkal való kereskedelem korlátozására. A törvény figyelmen kívül hagyása nem csak pénzbírságot von maga után!

  A kiadásokat ajánlatos készpénzzel rendezni. Bankautomatát minden nagyvárosban és szállodában találunk. Kártyával fizetni (VISA, Eurocard/Mastercard, American Express, Diners Club) főleg az áruházakban, drágább éttermekben és szállodákban szokás.

 • Tájékoztató árak

  kenyér - 0,65 euro

  tej 1l - 0,7 euro

  palackozott víz 1,5 l - 0,5 euro

  tésztafélék 0,5 kg - 0,7 euro

  szalámi 10 dkg - 1,5 euro

  bor 1l - 1 euro

  sör 1l - 1 euro

  gombóc fagylalt - 1 euro

  büfé(étel) - 4 euro