Spanyolország Spanyolország

 • Egészségügy

  Az orvosi ellátás Spanyolországban éppen olyan szinten van, mint az Európai Unió többi tagállamában. A Cseh Köztársaság lakosainak-mint EU tagállamok polgárainak-joguk van az egészségügyi ellátásra. De nem elég az egészségügyi biztosító kártyáját felmutatni, ezen kívül ki kell töltenünk az E 111-es nyomtatványt, amely bármelyik egészségbiztosítónál beszerezhető. De még ez esetben is szükséges hozzájárulási díjat fizetnünk, ami az EU tagállamaiban viszonylag magas. Spanyolországban ez a gyógyszerárak 40 %-át jelenti. Ezért ajánlatos komercionális biztosítást is kötni.

  Ha be vagyunk biztosítva, még akkor is megtörténhet, hogy az orvosi ellátásért készpénzben kell fizetnünk. Ez esetben gondosan őrizzük meg az orvosi vizsgálatot bizonyító iratokat, hogy a cseh biztosító átfizethesse az ellátás díját. A gyógyszertárakban szintén készpénzzel kell fizetnünk,a számlát itt is őrizzük meg.

  Spanyolországban különösebb egészségügyi veszély nem fenyeget. A védőoltások nem ajánlottak. Azonban érdemes odafigyelni a higiéniai szokásokra és az utcai gyorsbüfék ételeire. A szállodákban iható a víz, ezért nem kell kerülni a csapvíz és az üdítőkhöz használt jégkocka fogyasztását. De ajánlatos magunkkal vinni alapgyógyszereket, pl. fejfájásra, torokfájásra, hányingerre és azokat a gyógyszereket, amiket huzamosabb ideje használunk. Ezen kívül vihetünk krémet herpeszre, napozókrémet, panthenolt és szempcseppeket.


  Vészhelyzet esetére íme a legfontosabb segélyhívószámok:

  -Rendőrség: tel.091
  -Városi rendőrség: tel.092
  -Közlekedési rendőrség: tel.062
  -Tűzoltóság: tel.080
  -Mentőszolgálat: tel.061