Spanyolország Spanyolország

 • Növényvilág

  Ebben az országban, amely Afrika és Európa között hídként szolgál nem meglepő, hogy úgy, mint a kultúra, a vegetáció is vegyes. Földközi-tengeri, közép-európai és észak-afrikai növényzet is előfordul.

  A spanyol flóra Európa leggazdagabb flórájához tartozik, mintegy 8000 növényfaj él itt, amelyek sok esetben ?főleg a mezőgazdaság területén emberek által lettek behozva az országba. Az ország északi részén főleg tűlevelű és lomblevelű erdőket találunk, ezeket főleg a Pireneusokban keressük. Itt a közép-európai flóra dominál, amely tölgyekből, gesztenyéből és bükkből áll. A cserjékre a galagonya, mate, fekete bodza és eperfa jellemző. Az aljnövényzetet hanga és páfrány alkotja.

  Spanyolország délnyugati részét legelők borítják. Itt sokféle gyógynövény található. A központi Meseta fennsíkot fű borítja, ahol aromatikus növények és szúros fafélék is nőnek. A száraz területeken. puszpáng és páfrány nől .A magasan fekvő területeken néhol csupán sarki fűz és alacsony, virágtalan növények találhatóak.

  Gyümölcsöt és zöldséget elsősorban a tengerparthoz közel termesztenek, ahol nem jelent gondot a vízellátás. Itt legtöbbször píniát, borókafenyőt, tölgyet, oleandert, mirtuszt és pálmákat találunk. Az aromatikus növények közül menta, levendula, zsálya és timián terem itt meg. Granadában az észak-afrikia növényzet dominál-ez tujákból és olivából ál.

  Ne feledkezzünk meg a dísznövényekről sem, ilyen a citromfa és narancsfa, amely az egész spanyol félszigeten megtalálható. A szőlő is megterem ezen a vidéken.