Spanyolország Spanyolország

 • Elektromos hálózat tulajdonságai

  az elektromos feszültség 220V.

 • Felhívások

  Általában állítható, hogy Spanyolország viszonylag biztonságos ország. Ennek ellenére számolni kell bizonyos mértékű helyi bűnözéssel (elsősorban a zsebtolvajokról van szó). A módszereik különbözően párosultak és a zsebtolvajláson kívül különböző figyelem elterelési módokat alkalmaznak (virág árusok, öltözetük véletlennek tűnő megrázása, hamis rendőr előtti kellő pénzösszeg megmutatása). Ezért ajánlott a ovatosság és a figyelem, mint pl.:

  - Ne hordja minden érteket (útlevél, pénz, szállodai voucher, bankkártyák) egy helyen.

  -Az útleveleket, repülőjegyeket és nagyobb összegű készpénzt, ha lehetséges a hotel trezorjában hagyja.

  - Kisebb mennyiségű pénzösszeget hordjon magánál, ha nem tervez nagyobb bevásárlást.

  -A bankártyától külön tartsa a pin kódjától valamint az esetleges lopás bejelentésére (a bankintézetnek) szolgálo telefontól.

  -Ne hagyja a járműben iratait, se értéktárgyait.

  -Elhagyatott helyeken nem alugyon.

  Ha ennek ellenére kirabolják önt, ajánlott a legközelebbi rendörörshöz fordulni, bejelenteni az esetet és kérelmezni az esetről szóló hivatalos dolumentum kiállítását.

  Ha a terrorizmus kérdéséről van szó, a spanyol kormány átgondolt stratégia alapján nemzetközi együtműköséssel egyre eredményesebben veszi fel a harcot a terrorista baszk szeparatista szervezettel az ETA-val. Ennek ellenére terrorizmus kiszámíthatatlan előfordulásával Spanyolországban számolni kell. Sajnos az utóbbi időben ezzel párosult a nemzetközi terrorizmus veszélye.  Továbbá ajánlott a magyar állampolgároknak, hogy vigyenek magukkal mobiltelefont, itthoni családjuk telefonszámával az esetleges anyagi segítség végett.