Spanyolország Spanyolország

 • Utazási iratok

  Magyarország uniós csatlakozása, 2004. május 1. után a magyar állampolgárok útlevelükkel vagy személyi igazolványukkal léphetnek be Spanyolország területére. Mindazonáltal a helyi hatóságok továbbra sem ajánlják, hogy a kiskönyv alakú, régi típusú személyi igazolvány utiokmányként való használatát. Az útlevél mellett/helyett csak az új, kártya formátumú személyi igazolvány használata javasolt.

  Ha személyautóval érkezik, bizonyítani kell a felelősségbiztosítás érvényességét (zöld kártya). Hat hónapig használhatja a magyar jogosítványt és a magyar rendszámot.

  Felhívjuk a Spanyolországba gépjárművel utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, melyből utasonként egy darabot kell a gépkocsiban tartani. A használat a gépkocsit elhagyó utasokra is vonatkozik. A bírság mértéke elérheti a 90 eurót is.

 • Vízum

  Három hónapnál hosszabb időre tervezett tartózkodás esetén lakcím bejelentkezési kötelezettség nincsen, azonban a tartózkodás jogcímének megfelelő tartózkodási engedély igénylése javasolt. A mindennapi élet – lakásbérlés, bankszámla-nyitás, vezetékes és/vagy mobiltelefon, széles sávú internet-vonal igénylés stb. – szükségessé teszi a helyi igazolvány, és/vagy lakcím bejelentő igazolás (empadronamiento) használatát. A tartózkodási engedélyt a választott lakóhely szerinti rendőrkapitányság (Comisaría) idegenrendészeti osztályán (Extranjería), a lakcímbejelentést az illetékes polgármesteri hivatalban (Ayuntamiento) kérhetik.

  Dolgozni egyelőre csak külön munkavállalási engedéllyel lehet, azt pedig az alkalmazó cég írásos állásajánlata alapján a munkaügyi hivatal (INEM) adja ki – ha az adott munkakörre a régi 15 uniós tagország + Ciprus és Málta munkavállalói közül nincs megfelelő jelentkező.

  Spanyolországban a szolgáltató szektorban (és az építőiparban, valamint a mezőgazdaságban) 180 napig előzetes engedély, munkavállalói vízum nélkül lehet munkát vállalni és végezni. E téren a magyar állampolgároknak nem kell különösebb adminisztratív kötelezettséget teljesíteniük.
  180 napon túli munkaszerződés megkötésének a szolgáltató szektorban is ugyanazok a feltételei, mint a munkaerőpiac egyéb területein:
  a munkavállalónak munka-ajánlatot kell szereznie, arra vagy neki, vagy a neki munkát ajánló cégnek a spanyol Munkaügyi Hivataltól igazolást kell kérnie, hogy az adott munkahelyre más uniós állampolgár nem jelentkezett. Ezzel az okmánnyal valamint az érvényes útlevéllel, az egzisztenciális biztonságot (lakhatást, bankszámlát) igazoló okmányokkal, orvosi bizonyítvánnyal a Budapesti Spanyol Nagykövetségen munkavállalói vízumot kell kérnie.

 • Vám- és devizaelőírások

  Az EU-ban megszünt a vám ellenőrzés. Árú, bizonyos mennyiség felett a saját célú helyett behozatalnak nyilvánul,amit természetesen vámvizsgálatnak kell alávetni.

  Vámmentesen lehet behozni Spanyolországba: 800 db cigarettát, 400 db kisebb szivart, 1 kg dohányt, 10 l alkoholpárlatot (röviditalt), 20 l közepes alkoholtartalmú italt (pl. sherry), 90 l bort és 110 l sört.