Spanyolország Spanyolország

 • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

  Spanyolországról nem mondható el, hogy jellegzetes konyhával rendelkezik. Regionális konyháról azonban beszélhetünk, ilyen a katalán, baszk, anadalúziai és kasztíliai. Általánosságban elmondható, hogy az ételekhez sok paradicsomot, paprikát, olivaolajat, fűszert és fokhagymát használnak fel.

  A tengeraparti területeken sok halat és tengeri élőlényt fogyasztanak, a beletrületeken a disznóhús, ürühús és a szárnyasok dominálnak.

  A legnagyobb specialitásokhoz tartozik a paella (spanyol rizs)- többféle hús és zöldség pikáns keveréke. A csehek számára talán kissé fura lesz a hideg zöldségleves (gazpacho), amely kitűnő hűsítőként hat a forró spanyol napokon. A nemzeti étel a tortilla-burgonyából, tojásból és hagymából készült sült kenyérféleség. A borhoz jól illik a spanyol tapas - azaz egyharapások. Sokféle variáció létezik, készülhetnek olivával, kolbásszal, zöldséggel, vagy sajttal. A katalánok nagyon büszkék az egyszerű, de ízletes pan con tomate-ra.

  Olyasmit szeretnének megkóstolni, aminek ízére még sokáig emlékezni fognak? Próbálják ki a katalán étteremben a ropogós crepest csirkehússal. Az enyhén megpörkölt ropogós palacsinta igazi ínyencségnek számít.

  A spanyolok a napot egy erős kávéval és hozzá illő harapnivalóval indítják -ez lehet ropogós bagett hazai pástétommal, vagy édes kuglóf. Kávérendelésnél érdemes megkülönbözteni 3 kávéfajtát-café con leche (kávé mézzel), café soslo (espresso), café cortado (nagyobb adag kávé meleg tejjel).

  A spanyolok kitűnő borral büszkélkednek. Mintegy 40 bortermelő vidék ismert, amelyek szigorúan védettek és az általuk termelt bor D.O. jelzéssel van ellátva (denominación de origen). A leghíresebb borvidék Rioja, ahonnan a Csehorságban is ismert bor is származik. Ezen kívül ismert még Cava-a spanyol pezsgő bor, amely a pezsgőkészítéshez hasonló eljárással készül.

  A sör közül minden ismert európai márka beszerezhető. A hazai sörök közül érdemes megkóstolni az Estrellát. Az üveges sör cerveza néven kapható, ha csapolt sört szeretnénk, csak ennyit mondjunk: "Una cana por favor".