Spanyolország Spanyolország

 • Nemzeti ünnepek és események

  Európában ápolják a hagyományokat és tartják az ünnepeket, ez legnagyobb mértékben Spanyolországra jellemző. Az ünnepségek nagyszabásúak-táncos felvonulások, tűzijáték, hajnalig tartó mulatság és álarcosbál formájában kerülnek megrendezésre.

  Spanyolországba tartva érdemes előtte érdeklődni, hogy az általunk választott időpontra nem esik-e állami ünnep. A hivatalok és néhány üzlet ilyenkor zárva tart.Az állami ünnepeken kívül előfordulnak ünnepek, amelyek csak egy régióra, vagy városra jellemzőek.

  Január 1.-Újév
  Január 6.-Vízkereszt
  Zöldcsütörtök és Nagypéntek-változó ünnepek a húsvéttól függően
  Május 1.-A munka ünnepe
  Augusztus 15.-Nagyboldogasszony
  Október 12.- Spanyolország állami ünnepe
  November 1.-Mindenszentek
  December 6.-A spanyol állam ünnepe
  December 8.-Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe
  December 25.-karácsony

  Ha januárban érkezünk Spanyolországba, látogassunk el a Tamborrada nevű dobfesztiválra, amelyet a festői San Sebastiánban rendeznek meg. A dobos felvonulások január 19-e éjféltől 20-a éjfélig tartanak és felejthetetlen élménnyel szolgálnak.

  Las Fallas

  A Szent József tiszteletére rendezett ünnepség egyike a legszebb márciusi ünnepségeknek Spanyolországban.Valencia ekkor egy hétre egy hatalmas tűzijátékká változik. Táncolnak, a bor és alkohol éjféltől éjfélig korlátlan mennyiségben fogy, ezen kívül hatlamas, színes, fából, polysztirénből és papírból készült szobrokat állítanak (Szent József a kézművesek, ácsok patrónusa). A legszebb szobor múzeumba kerül, a többit elégetik.

  San Juan

  A nyári ünnepség Valenciából indul és Alicanteban ér véget, egyike a turisták számára legvonzóbb ünnepségnek. Az év legrövidebb éjszakáján, június 23-a éjszakáján ünneplik. A tengerparton ilyenkor tüzet gyújtanak,szól a zene, az emberek pedig reggelig táncolnak.

  Semana Santa

  A szent hét, keresztény ünnep. Húsvétkor a spanyol családok ünnepi öltözetben vonulnak az utcára,hogy megnézzék a középkori inkvizíciót felelevenítő eseményeket. A városi közlekedés teljes mértékben leáll, a spanyolok számára ez a megfelelő idő, amikor idejük van találkozni és elborozgatni a barátokkal.

  San Fermin

  San Fermin a spanyol Pamplonében zajló bikaviadalok híres ünnepe. Kezdete június 6-ára esik. Főleg arról lett híres, hogy néhány merész ember az utcán hajtott, megvadult bikák elé veti magát.

  La Tomatio

  A legőrültebb spanyol fesztiválok egyike a Valenciában rendezett paradicsomfesztivál. Augusztusban rendezik meg, itt zajlik a világ legnagyobb ?paradicsomháborúja?.

  Cava week

  Szeptemberben ünneplik a pezsgő spanyol verzióját. A legnagyszabásúbb ünnepségekre az ital szülőhazájában, Sant Sadurní Anoia-ban kerül sor. Az ünnepségek Cavy királynő és udvartartása érkezésével kezdődnek, tradicionális zenét játszanak, kerékpárversenyeket és kiállításokat rendeznek, de nem hiányozhat a spanyol konyha sem.