Horvátország Horvátország

  • Állatvilág

    Horvátország viszonylag szegényes faunával rendelkezik. Vadon élő emlőst itt igen keveset találunk, az Isztriai-félszigeten él ugyan néhány őz, nyúl és vadmalac. A földeken fácánokat, túzokot és kisebb ragadozókat láthatunk. A kopár, lakatlan szigeteken fészkel a fehérfejű keselyű, a partvidéken sirályok, tengeri fecskék és kormoránok fészkelnek.

    Horvátországban sok rovar található. Az ország egész területésn sok cikád, imádkozó sáska, többféle pók és csodaszép lepkék is találhatóak. A partvidéken járva, de a belterületen is találkozhatunk kígyóval és gyíkkal.
    Ha eredeti horvát endemikus fajt szeretnénk látni, okvetlen látogassunk el Biokovo-ba, amely az endemikus növény és állatfajok természetes környezete. Itt pl.zergéket találunk.

    Mivel tengerparti vidékről van szó, meg kell említenünk a vízivilágot is, amely az Adria partján nagyon sokszínű. Az áttetsző vízben rákokat, kagylókat, tengeri sünöket, de tintahalat és polipot ia láthatunk. A horvát partok közelében több mint 100 halfajta él, leggyakrabban makrélák, szardíniák és tengeri angolnák. Néhány helyen delfint is láthatunk, de cápával egészen biztosan nem fogunk találkozni. Az Adria vízivilága rendkívül színes és a terület minden bizonnyal alkalmas a búvárkodás szerelmesei számára.