Horvátország Horvátország

 • Pénznem, árak, vásárlások

  Horvátországban a kuna (HRK) a pénznem, amely kisebb részeit lipának hívják, de a legtöbb nyaralóhelyen természetesen az egységes pénznemet az eurót (EUR) is elfogadják, amely 100 centből áll.

  A nyaralóhelyeken szinte minden sarkon találunk pénzváltót. Pénzt a szállodákban (díjmentesen) vagy a bankban is válthatunk-itt már kevésbé nyereséges, mint a pénzváltókban.A bankok nyitvatartási ideje a szezonban 8:00-19:00, déli szünettel. A szállodák, üzletek, utazási irodák, éttermek, de az autókölcsönzők is elfogadják a a kövekező kártyákat (Dinners Club, VISA, Amercian Exress, EuroCard, MasterCard). A bankautomaták is viszonylag jól megközelíthetőek és minden nemzetközi kártyát elfogadnak.

  Horvátországba utazva és ott tartózkodva ne feledkezzünk meg a szükséges financiális plusszköltségről a kisebb kiadásokra, kirándulásokra,az esetleges gyógyszervásárlásra, vagy kisebb orvosi ellátás megtérítésére. Az ajánlott összeg egyheti tartózkodás esetén 100 EUR egy személyre.

  Az alapélelmiszerek irányára

  Mennyit kell fizetnünk az alapélelmiszerek beszerzésére? Nos, más összeget az üzletben és mást egy étteremben. A vendéglátóipari egységekben a fő szezon idején az árak magasabbak.Összehasonlításképpen íme néhány élelmiszer ára:
  Kenyér 1 kg = 4-6 HRK
  Tej 1 l = 5 HRK
  Joghurt = 3 - 5 HRK
  Vaj =12 HRK
  Tojás 1db = 1 HRK
  Puha szalámi = 40 HRK
  Száraz szalámi = 60 - 100 HRK
  Paradicsom, paprika = 10 - 15 HRK
  Bor = 5 - 10 HRK
  Kávé 100g = 5-7 HRK
  Ásványvíz 1,5 l = 5 - 7 HRK
  Sör = 3 - 5 HRK
  Üveg bor 1 l = 10 - 20 HRK

  Vásárlás

  Főként a turistaközpontokban nyílnak határtalan lehetőségek a vásárlásra, ahol az üzletek egészen az esti órákig nyitva tartanak, szombaton és vasárnap is. A turisataközpontok sétányain főként az esti órákban jelennek meg az árusok, akiktől helyi szuveníreket vásárolhatunk.

  A vásárlásra való legjobb hely egész Horvátországban kétségtelenül a piac-nem csupán az árak miatt, hanem magáért az élményért. Minden városban található legalább egy piac, ahol mindig nagy a kínálat friss gyümölcsökből és zöldségekből. Ezen kívül vehetünk kézzel szőtt, vagy horgolt terítőt, hagyományos motívumokkal hímzett takarókat, csipkét, kerámiát, kézzel festett képeket, fából faragott tárgyakat, bőrtáskákat, öveket, pénztárcákat, ezüstékszereket stb. Szintén kedveltek a tengeri fürdőszivacsok, különféle fűszerek, borok és likőrök .Híres piacok találhatóak Pazinban, Vodnjan, Motovun, Buzet nevű városokban, ahol kéthetenként vannak megrendezve, néhol azonban csupán egyszer havonta.

  Az élelmiszerek közül a turisták leginkább minőségi olivalolajat visznek haza Horvátországból, valamint helyi juhsajtot, vagy a prsutnak nevezett szárított füstölt sonkát. Mindezt csehországi szinten azonos árban. Mindenképpen érdemes megkóstolni a szőlőből készült párlatot, a körtepálinkát, vagy a növényekből készült boros pálinkát a travaricát.

 • Tájékoztató árak

  kenyér - 5,5 - 6,5 kuna

  tej 1l - 4,5 - 5,5 kuna

  joghurt - 3 kuna

  fagylalt - 3 kuna

  ásványvíz - 4,5 - 6,5 kuna

  büfé - 19 kuna

  pizza - 25 - 55 kuna

  sör - 12 - 18 kuna

  kávé - 6 - 8 kuna

  autúkölcsönzés 1 km - 15 kuna