Horvátország Horvátország

 • Utazási iratok

  A magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal - ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes személyi igazolványt is -, beutazhatnak Horvátországba. A személyi igazolvánnyal való beutazás Horvátország területére nincs korhatárhoz kötve.

 • Vízum

  2000. június 29-én hatályba lépett a Magyar Köztársaság Kormánya és a Horvát Köztársaság Kormánya között a vízumkötelezettség kölcsönös megszüntetéséről szóló, 2000. május 23-án aláírt Megállapodás, azt követően, hogy annak jóváhagyásáról a felek kölcsönösen értesítették egymást.

  A Megállapodás szerint a két ország érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal rendelkező állampolgárai az utas- és áruforgalom számára kijelölt határátkelőhelyeken vízum nélkül léphetnek be a másik állam területére, és ott legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak a belépéstől számított hat hónapos időtartam alatt. 90 napnál hosszabb időre, valamint munkavállalási, jövedelemszerzési vagy bevándorlási célból továbbra is csak vízum birtokában lehet beutazni. A horvát határőrség -függetlenül az úti-okmány érvényességi határidejének lejártától - nem gátolja meg a belépést, amennyiben a tartózkodás nem haladja meg az útlevél érvényességi határidejének lejártát.

  A Horvát Köztársaság Kormánya 2004. április 19-i ülésén hozott és 2004. június 1-én hatályba lépő Vízumrendészetéről szóló Rendeletének 11. cikkelyben foglaltak alapján a beutazó külföldinek 100 euró/nap fedezettel kell rendelkeznie.

  Amennyiben a külföldi horvátországi természetes vagy jogi személy által hitelesített meghívólevéllel, szállásfoglalással vagy hasonló irattal rendelkezik, elegendő 50 euró/nap fedezetet bemutatni. Az anyagi eszközök meglétének bizonyítékaként elfogadnak hitelkártyát, bankkártyát, banki igazolást, csekket és más bizonyítékot is, amelyekből megállapítható az anyagi feltételek megléte.

  A beutazásra vonatkozó horvát rendelet értelmében a határon ellenőrizhető a pénz megléte, és az illetékes szervek saját hatáskörben dönthetik el, kitől kérik annak bemutatását és kitől nem.

  A Dubrovnik felé vezető Adria-autóút egy rövid szakaszon (Neumnál) Bosznia-Hercegovina területén vezet át. Ezen a szakaszon az útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok az útlevél ellenőrzése mellett utazhatnak át.

  A horvát idegenrendészeti törvény értelmében a nem szervezett utazás keretében érkező külföldinek Horvátországba történt beutazását követően 24 órán belül be kell jelentkeznie a rendőrségen, vagy a helyileg illetékes idegenforgalmi közösségnél. A szervezett utazás keretében érkezőket vagy vendéglátóhelyen éjszakázókat a szállásadó köteles bejelenteni. A bejelentési kötelezettség elmulasztása, vagy egy-két napos késés esetén általában bevonják a külföldi útlevelét, és a szabálysértési eljárás során pénzbüntetésre (300 - 3000 kuna) ítélik. Az útlevelet csak a bírság befizetése után adják vissza.

  A Horvát Köztársaságba gépjárművel történő beutazás során az érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély mellett rendelkezni kell a beutazáshoz használt gépjárműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártyával is.

 • Vám- és devizaelőírások

  Horvát Köztársaságba beutazó személyek vámmentesen vihetnek be poggyászukban a Horvát Köztársaságba nem kereskedelmi természetű tárgyakat 300 kuna értékig. Ezen felül vámmentesen vihetők be a következő termékek:

  ? 200 szál cigaretta, vagy 100 szál szivarka, vagy 50 szivar, vagy 250 gr. dohány

  ? 1 liter tömény szeszesital

  ? 2 liter likőr, desszertbor, vagy pezsgő

  ? 5 liter asztali bor

  ? 50 gr. parfüm

  ? 250 ml eau de toilette

  azzal a megjegyzéssel, hogy a 17 év alatti személyek a dohányárúk, és alkoholt tartalmazó termékek viszonylatában nem mentesek a vámfizetés kötelezettsége alól.

  A turisták továbbra sem vihetnek Horvátországba húst, hústerméket, tojást és sajtot

  Minden beutazó személy szabadon vihet be külföldi valutát a Horvát Köztársaságba, de amennyiben 40.000 kuna ellenértéket (kb. 5.000 EUR) képező valutánál nagyobb összeget kíván bevinni, köteles ezt a határátlépéskor bejelenteni. A horvát pénzt illetően az egyes személyek a Horvát Köztársaságba, ill. a Horvát Köztársaságból max. 15.000 kunát vihetnek magukkal.  A háziállatok ideiglenes, rövid időre történő bevitelét illetően a tulajdonos köteles a háziállatot bejelenteni a horvát vámszervek munkatársának. A tulajdonosnak emellett rendelkeznie kell a következő dokumentumokkal:

  A kutya, vagy macska gazdájának rendelkeznie kell a háziállat oltási könyvével, amelyen szerepelnek az állat azonosító adatai és azonosító jelei. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal kellett megtörténnie.