Horvátország Horvátország

 • Nemzeti ünnepek és események

  Az állami ünnepek idején a horvátországi üzletek, bankok és hivatalok zárva tartanak. Érdemes ezért előre informálódni, hogy mely napok számítanak állami ünnepnek.

  Ezen kívül év közben különféle kulturális ünnepek és fesztiválok kerülnek megrendezésre.A kultúrát mozikban és színházakban is élvezhetjük, főleg a nagyobb üdülőközpontokban.

  Horvátországi ünnepek

  Január 1. : Újév
  Január 6. : Vízkereszt
  Május 1. : A munka ünnepe
  Június 22. : Fasizmus elleni harc ünnepe
  Június 25. : Köztársaság napja
  Augusztus 5. : A győzelem és a nemzeti hálaadás napja
  Augusztus 15. : Szűz Mária mennybemenetele (Nagyboldogasszony)
  Október 8. : A függetlenség napja
  November 1. : Mindenszentek ünnepe
  December 25. és 26. karácsony

  Ünnepi események

  A hivatalos ünnepeken kívül, amelyeket az egész országban egyidőben ünnepelnek, néhány horvátországi régióban külön helyi fesztiválokat is rendeznek, amelyek néptáncelőadással, népzenével vannak fűszerezve.

  Néhány ilyen ünnepség már sokévi hagyománynak számít, néhány pedig csak a turisták számára van megrendezve. Kár lenne kihagyni a halászünnepet, valamint a borünnepet. Ezen kívül minden község évente egyszer ünnepséget szervez a patrónusuk tiszteletére.

  Márciusban Opatiában hagyományos karnevált rendeznek, báránybőrből készült álarcokkal és bárányszarvakkal vonulnak fel, de igazán különleges módon ünneplik a húsvétot is. Júniusban a világ legkisebb városában, Humában, hagyományőrző ünnepséggel összekötött polgármesteri választásokat tartanak, a július a fesztiválok ideje ( pl. a pulai amfiteátrumban rendezett filmfesztivál, az Omisban rendezett Dalmatinskich Klapa nevű fesztivál). A Nemzetközi Nyári Fesztivál, amelyet júlisuban rendeznek Krk városában, Punatiban és Košljun nevű szigeten, ahol csupán egy kolostor található. Ezen kívül ellátogathatunk Zadarba, ahol zenei estek sokaságát rendezik meg, barokk és reneszánsz zenével. Szeptemberben Buje és Umag városokban rendezik meg a szőlő ünnepét, azaz szüreti ünnepséget, ahová a környék borászai érkeznek. Az ünnepségek sokasága októberig tart, ekkor rendezik meg a Marunadát, azaz gesztenyeünnepet Lovranban. Horvátországban szinte mindenki megtalálja a neki valót!