Horvátország Horvátország

 • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

  Az Adriai-tenger régiójának konyhája igazán különleges és változatos, az ételeket és ízeket nagyban befolyásolja az olasz, osztrák és magyar konyha. Az egyes ételek elkészítése régióként nagyon változó. Az ételek választéka ezért nagyban függ attól, éppen hol tartózkodunk.

  A kedvelt húsfélékhez tartozik a bárány, birka ill.ürühús, amelyet roston sütve, vagy izzó parázson sütve készítenek el (Ez főleg az északi partvidékre jellemző). A szárazföld belső részén elterjedt a gulyás, az Isztriai-félszigeten a disznóhúsból készített tejszínes ételek. Egész Horvátországban kedvelt a rántott bárányszelet is. Zágrábi szelet néven ismert a sokával és sajttal töltött, háromszoros bundában rántott bárányszelet.

  Mivel tengerparti országról beszélünk, az étlaphoz hozzátartoznak a halfélék, amelyeket roston sütve, paradicsommal és fűszerekkel párolva, vagy egyszerűen megfőzve készítenek el. A tengerparton elterjedtek az olyan éttermek, ahol megkóstolhatjuk a tenger gyümölcseit, lábasfejűeket, csigákat , kagylókat és egyéb élőlényeket. A kagylókat nyersen fogyasztják, csupán citromlével csepegtetik le őket. A szépiát és polipot szeletelve kínálják, vagy rizotó formájában készítik el. A fekete rizotó nevű ételben megkóstolhatjuk a szépiát (crni rižot), de polipos rizotót (hobotnica) és kalmárt (lignje) is választhatunk. Ízletesek a szeletelt és rántott kalmárfalatkák is. A legdrágább helyi specialitásnak a homár és a languszta számít.

  Minden főétel egy részét zöldség alkotja, amit nagy mennyiségben szolgálnak fel. A többi köretből, mint a krumpliból, tésztából, vagy rizsből kevesebbet szolgálnak fel. A zöldségkeverék itt igen sokszínű-borsó, bab, cukkini, répa, vagy brokkoli, karfiol és mángold (spenóthoz ill.spárgához hasoló ízű) ,valamint paprikát és paradicsomot is felszolgálnak.Ezen kívül a zöldségeket nyers formában is fogyaszthatjuk-ilyen formában főként fejessalátát, cikóriát(mezei katáng), fejeskáposztát, kínai kelt, paprikát és paradicsomot szolgálnak fel.

  Horvátországban péksüteményként megkóstolhatjuk a palacsintát, tekercseket, olajban sült péksüteményeket(fritule-mazsolával töltött kis fánkok, kroštule), különféle tortákat, fagylaltot, gyümölcssalátát és gyümölcspoharakat.

  A partmenti helyi specialitásokkal kapcsolatban muszáj megkóstolnunk a pršut nevű sonkát, amelyet nyílt láng felett füstölnek és a bóra szélben szárítanak.

  Ami az alkoholtartalmú és alkoholmentes italokat illeti, mindenképp a borral kell kezdenünk. Az étkezéshez szánt bor vízzel, szódavízzel, vagy ásványvízzel van elkeverve, a felszolgálásnál külön pohárban hozzák ki és tetszés szerinti mértékben keverhetjük őket össze. A borok többsége viszonylag minőséginek számít. Helyi specialitásnak számít a loza (lozovača) nevű szőlőpálinka és a növényekből készült likőr a travarica. A maraskino nevezetű meggylikőr szintén közkedvelt.