Horvátország Horvátország

 • Egészségügy

  A Cseh Köztársaság lakosainak, mint az EU államok lakosainak joguk van Horvátországban az azonnali sürgősségi betegellátásra, amelyet az otthoni egészségbiztosító térít meg. Ehhez azonban szükséges magunkkal vinni az európai egészségbiztosítást igazoló kártyát. Ha esetleg a horvátországi tartózkodás idején szükségünk lenne a sürgősségi ellátáson kívül egyéb orvosi ellátásra is, ehhez szükségük lesz a cseh egészségbiztosító beleegyezésére.

  Az egészségi ellátásra való igényt nemzetközi egyezmény alapján csupán olyan orvosok teljesíthetik, akik szerződést kötöttek a Horvát Egészségbiztosítási Hivatallal, ez az orvosok 90%-ára vonatkozik. A rendelőben úgy, ahogy nálunk is szokás, vizitdíjat kell fizetni, ez kb. 10 HRK (kivizsgálás, kezelés, recept).

  Mivel a biztosító baleset esetében nem téríti meg meg a Csehországba való szállítás költségeit, ajánlatos horvátországi utazás előtt balesetbiztosítást kötni. Szintén ajánlatos biztosítást kötni kockázatos sporttevékenységre, pl. búvárkodás esetében, vízisí, vagy víziscooter használatára.

  Gyógyszertárat minden nagyobb üdülőközpontban találunk, Horvátország területén szép számmal akadnak. A nagyobb városok többségében sürgősségi gyógyszertárak is működnek, amelyek a hagyományos nyitvatartási időn kívül is kiszolgálnak. A gyógyszerek hozzáférhetősége mellett azonban tanácsos otthonról magunkkal vinni a szükséges gyógyszereket.

  Egészségre kockázatos tényezők

  Horvátországban nem fenyeget különösebb, egészségre veszélyes rizikófaktor. Ennek ellenére ajánlatos betartani néhány előírást. A legfontosabb a napsugárzás elleni védelem, ennek elhanyagolása napégést, vagy akár napszúrást is okozhat. Ilyen esetekben szükséges biztosítani a test hűtését, pihenést az árnyékban, valamint a folyadékpótlást.

  A legfontosabb a megelőzés, a túlzott napozás elkerülése. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a napsugárzás a vízben is erős és hogy a szellő szubjektív hűsítő érzése mellett is leéghetünk. Ezért ajánlatos jó minőségű napozásra alkalmas készítményt használni, a napégésre használhatunk napozás utáni tejet vagy pl. Panthenolt. A kalap és a napszemüveg viselése természetesnek számít.

  Ritkán előforduló panasznak számítanak horvátországi utak során az emésztési rendellenességek, amelyeket főleg a megváltozott étrend okoz. Ilyen esetekben fontos a folyadékpótlás, esetenként ajánlott Endiaron, Endiform szedése.¨

  Ezen kívül kockázatot jelentenek a tengerben található élesebb kövek, különböző élőlények, pl.tengeri sünök, amelyek néhány területre kifejezetten jellemzőek. Ha megsérülünk, a tengeri sün tüskéit azonnal el kell távolítani a sebből és a sebet antiszeptikummal kell ellátni. A legjobb ebben az esetben is a megelőzés, pl. gumipapucs viselése a vízben.
  A belterületen tett séták közben vigyáznunk kell, főleg a kígyókra, amelyek közül néhány mérgező lehet. A jó lábbeli és a figyelem elegendő biztonságot nyújt.