Horvátország Horvátország

 • Utazási és közlekedési lehetőségek

  Utazás Horvátországba utazási iroda nélkül

  Horvátországba a Csehországhoz való viszonylagos közelsége miatt akár autóval is elindulhatunk. A horvát útihálózat gyenge oldala volt a horvát idegenforgalom fejlődésének, ezért az utóbbi években ki lett dolgozva a horvát hivatalok részéről a közlekedési infrastruktúra megújítása, ezzel együtemben épültek és folyamatosan épülnek az új utak, autópályák, főként a horvát belterület és az Adriai-tenger között. A legjelentősebb közülük a Zágrábot Splittel összekötő autópálya, amely utolsó szakaszát 2005 júniusában adták át. Az autópályákon díjat kell fizetni, de ez Európában már megszokottnak számít.

  Azok számra, akik saját autóval terveznek Horvátországba utazni, felvázoljuk néhány város távolságát: Prága-Split (1040 km), Prága-Makarska (1080km), Prága-Zadar (920km), Prága-Pula (Isztriai-félsziget)-780km.

  Az országba busszal is utazhatunk. Sok cseh utazsái iroda árul buszjegyeket. Horvátországban viszonylag sűrű a buszhálózat. Főleg a tengerparton sok az autóbuszjárat és az összeköttetés az egyes városok és nyaralóhelyek között nagyon jó.

  Ha a légiközlekedést választjuk, a Csehországból a következő városokból repülhetünk.Ostrava-Mošnov-Splitbe, Prága-Ruzyne-Splitbe és Dubrovníkba.

  Utazás Horvátországba

  Horvátországi utazást akár csomagban is vehetünk, ekkor a csomag a repülőjegyet, szállást és étkezést tartalmazza. Mennyibe is kerül egy nyaralás? Nos, a legolcsóbb ajánlat, amely 7 napra szól, repülővel 9000 Kč . Az ár magában foglalja a repülőjegyet, reptéri transzfert, szállást a kiválasztott szállodában, étkezést igények szerint, a kísérő szolgáltatásait és a kötelező biztosítást. Ezen kívül számolnunk kell még a kötelező reptéri illetékkel és egyéb biztosítással. Egy egyhetes all inclusive nyaralásért ,amely minden illetéket magában foglal 13000 Kč-t kell fizetnünk. Az ár természetesen az ott töltött napok, a szállás minősége és a hely függvényében változik. Ha busszal szeretnénk utazni, az ár észrevehetően alacsonyabb. Akkor is spórolni tudunk, ha szállást nem szállodában, hanem valamelyik panzióban foglalunk, amelyekből Horvátországban igazán nagy a kínálat.

  Saját autóval Horvátországban

  Ha autóval utazunk Horvátországba, magunknál kell tartanunk a Csehországban érvényes jogosítványt, a gépjármű technikai igazolványát és a befizetett biztosítást igazoló okmányt és a zöld kártyát. Ha a vezető nem tartja magánál a zöld kártyát, a határon kötelezik az utast a kártya megfizetésére (az ár azonban jóval magasabb). A gépjárművön rajta kell lennie a nemzetközi CZ jelzésnek(csehországi turisták esetében). A nemzetközi jogosítványra nincs szükség,e nnek ellenére ajánlatos magunknál tartani, főleg arra az esetre, ha Horvátországban szeretnénk autót kölcsönözni-a legtöbb autókölcsönzőben fel kell mutatni. A rendőrséggel való egyeztetés is könnyebb lehet így.

  Ami az utakon érvényes előírásokat illeti, ugyanazok a szabályok vannak érvényben, mint Csehország területén. Ami az alkoholfogyasztást illeti, a horvátok nem tolerálják a vezetés előtti, illetve alatti alkoholfogyasztást és egyéb tudatmódosító szerek használatát.

  Vigyázat az autóutak emelkedett igénybevételére a turisztikai szezon idején. Ekkor az utakon sok kétkerekű gépjármű közlekedik, melyek a személygépkocsik közé keveredve mindkét oldalról akadályozzák a forgalmat. Ezért elengedhetetlen az egymásra való maximális odafigyelés.