Horvátország Horvátország

 • Érdekes helyek

  Dubrovník

  Az Adria gyöngyének nevezett Dubrovník Dalmácia déli részén fekszik, ahol szubtrópusi éghajlat uralkodik. A város nagyon közkedvelt a turisták körében, ami főleg jó állapotban fennmaradt középkori városközpontjának köszönhető, amely várfalakkal van körülvéve. A fal mintegy 2 km hosszan húzódik és tizenhat bástyával rendelkezik, amelyek a 13.- 16. századból származnak. A megszámlálhatatlan és egyedülálló műemlék hozzájárult ahhoz, hogy a város 1979-ben felkerülhetett az UNESCO világörökség listájára.

  Plitvicei tavak

  A Plitvicei tavak Horvátország legismertebb nemzeti parkja, amely az UNESCO világörökség részét képezi. A park Európa legszebb természeti területeihez tartozik, ezért nem csoda, hogy kedvelt turistaközpont. A park központját 16 átlátszóan tiszta vizű, smaragdzöld tó alkotja, amelyeket a Korana folyó alakított ki egy karsztövezetben, amelyek vízesésekkel és lépcsőzetes megoldásban, valamint természetes csatornákkal és kisebb csermelyekkel vannak összekötve, amelyeken keresztül turistaösvények és hidak vezetnek át. A parknak két főbejárata van, felső és alsó részre van osztva, amelyek között turistavasút is közlekedik.

  Poreč

  A város egyike Isztria és egész Horvátország legérdekesebb városainak. A város a félszigeten épült, római építmények romjai találhatóak itt, valamint velencei paloták, középkori tornyok, a román stílusban épült 4.-6. századból származó Szent Eufraz bazilika gyönyörű mozaikaival, ezen kívül jó állapotban fennmaradat román és gótikus stílusban épült középkori paloták. Poreč kedvelt úticélja a cseh turistáknak, ami nemcsak előnyös fekvésének és Csehországhoz való viszonylagos közelségének köszönhető.

  Split

  Dalmácia legnagyobb városa, Split a maga 190 000 lakosával egyben Dalmácia turisztikai és kulturális központja. Split öreg városrészében érdemes megátogatni Diocletianus palotáját. A palota központját a Szent Duj katedrális alkotja, nyolcszög alakú alapokkal, amely Diocletianus császár eredeti mauzóleumából lett kialakítva, amely egy toronnyal és katedrálisi kincstárral is rendelkezik, ahol többek között a legrégebbi horvát kéziratot is őrzik. A palota északi része előtt található Ninai Gregor püspök híres szobra. Splitben járva szintén kihagyhatatlan a Diocletianus palotája és a főtér között található Szent Dominik piac.

  Šibenik

  A várost egy öbölben található, amely egyben a Krky folyó torkolata is, így a hely a legjobban védett természetes kikötőnek számít az Adriai-tenger partján. A városban sok keskeny utcácska található, amely a Szent Anna erődítmény alatt helyezkedik el, ahonnan gyönyörű a kilátás. A városban járva nem hagyhatjuk ki a Szent Jakab katedrálist sem. Ellátogathatunk a helyi piacra is, ahol a legkülönfélébb szuveníreket és finomságokat vásárolhatjuk meg.

  Trogir

  Trogir a maga kacskaringós utcáival, templomaival és palotáival, valamint a napfényes udvarú városi házakkal 1997-től az UNESCO világörökség része. Érdemes itt megtekinteni a Szent Laurentius dómot, amelyet Dalmácia legszebb reneszánsz műemlékeként tartanak számon. A templomtoronyból kitekintve gyönyörű kilátás nyílik a városra, a tengerre és a kikötőben található Kamerlengo erődre. Ez az erődítmény közelről is megtekinthető, ugyanis megnyílt a turisták előtt.

  Brač

  Érdemes ellátogatni az Adria harmadik legnagyobb szigetére, Bračra. Itt felkapaszkodhatunk a Dalmát szigetek legmagasabb csúcsára a 778m magas Vidova gora-ra. A sziget főként a gyönyörű öblöknek és apró kavicsos tengerpartjának köszönhetően kedvelt a turisták körében. A leghíresebb strand az Arany-fok, amely az egész Adriai-tenger legszebb partszakaszának számít.

  Hvar

  Hvar szigetét levendulaszigetnek is hívják, mivel ez a bódulatos illatú növény magas számban nő ezen a vidéken. A sziget a legszebb és legkedveltebb adriai szigetnek számít. Érdekességnek számít, hogy a Földközi-tenger egész partvidékén ez a hely a legnaposabb, azaz itt a legnagyobb a napsütéses napok száma az évben. A sziget ezeréves történelme észrevehető nyomokat hagyott a műemlékek formájában. A sziget legszebb városa egyértelműen Hvar, amely Dubrovníkkal és Korčulával együtt a dalmát tengerpart három építészeti kincstárának számít.

  Korčula

  Szintén érdemes ellátogatni a Korčula nevű szigetre is, amelyet erdők borítanak-borókafenyők és ciprusok, erdők, amelyek a terület mintegy felét borítják. Maga a város, Korčula egyike a legjobb állapotban fennmaradt középkori városoknak, nemcsak Dalmácia, hanem a Földközi-tenger egész területén, mindenképp érdemes megnézni az itteni műemlékeket, amelyek megismételhetetlen atmoszférával rendelkeznek. A város domináns része a Szent Márk katedrális, amely a 15.századból származik és amelyet késő gót és reneszánsz paloták öveznek.

  Zadar

  Zadar különös történelme során mindvégig jelentős tengeri hatalommal rendelkező gazdag és független község már a 15.századtól fogva. Ennek bizonyítékai a jó állapotban fennmaradt építmények, melyek közül néhány még a római korból származik. A legjelentősebb kétség kívül a Szent Donát templom, amely a 9.században épült. Zadar a múzeumok városa is-ellátogathatunk a nemzeti, régészeti, tengerészeti múzeumba, vagy a Szent Ferenc kolostorban található ékszermúzeumba is.

  Kornati

  Zadarban járva szinte karnyújtásnyira vagyunk a Kornati szigetcsoporttól, amelyet mintegy 150 kis sziget alkot. A szigetcsoport nagy része, pontosabban 89 kis mészkősziget és zátony még 1980-ban nemzeti parkká lett nyilvánítva. A természetvédelmi terület részét a szigeten kívül a tenger és a tengerfenéken található összes élőlény is beletartozik. A búvárkodás csak a park különleges engedélyével valósulhat meg.

  Pag

  Pag Rab szigettől délkeleti irányban fekszik, a Kvarner partvidékkel párhuzamosan, amelytől a Velebiti-csatorna választja el. A 60 km hosszú sziget földközi tengeri klímával rendelkezik és nagyon közkedvelt a turisták körében, ami a napsütésés órák nagy számának köszönhető. Pag völgyében szőlősöket találunk, zöldséget termesztenek, ezen kívül gyümölcsösök és olivaligetek találhatóak itt. Pag város, a sziget fővárosa, a középkori arculatát és hangulatát máig megőrizte-mindenképp érdemes ellátogatni ide.

  Rab

  Rab sziget kitűnő körülményeket biztosít főleg a vitorlázás szerelmeseinek és az egyéb vízisportokat kedvelők számára- tagolt tengertpartja a számos öböllel és kikötővel ideális körülményeket teremt. Rab a napsütés és a buja földközi vegetáció szigete. A sziget központja az azonos nevű város, Rab, ahol csodás gótikus és reneszánsz dómok és építmények találhatóak, valamint haranggal rendelkező templomok. A szárazföldről Rab szigetére komppal juthatunk el, ami Jablanac városkából indul, a főszezonban szinte megállás nélkül közlekedik.