Horvátország Horvátország

 • Növényvilág

  Mivel Horvátországban mérsékelt és meleg éghajlat is uralkodik, viszonylag sokszínű vegetációt találunk itt, amit nem csak a Földközi-tenger övezetének növényei alkotnak, hanem a szubtrópusi növények is-a legatraktívabbak a citromfák, narancsfák, különféle pálmák, néhány területen agavé is nő.

  Az országban több, mint 4000 növényfajta él, ezek közül mintegy 1000 faj endemikus, ami azt jelenti, hogy sehol máshol a világon nem nőnek. Az eredeti növényzetet örökzöld erdők alkották, főként magyaltölgy, amely manapság már nagy ritkaságnak számít.

  Jelenleg Horvátországban a fásszárú növényzet a domináns, amit macchiának neveznek, ezeken zsálya, rozmaring és timián nő. Ezen kívül találhatunk itt tengerparti fenyőt, aleppófenyőt, ritkábban píniákat. Összefüggőbb erdős terület az Isztrián található. A természetvédelmi területeken ciprusokat is láthatunk.

  A felsoroltakon kívül található itt oleander, yucca, agave, mirtusz, levendula, a partmenti sétányokon pedig pálmák. Ne feledkezzünk meg az oliváról, fügefáról, ezen kívül található itt eperfa, babérlevél, ehető gesztenye és szőlő. A földeken és a kertekben paradicsom, paprika, gyümölcs, szőlő és mezőgazdasági termények termesztése folyik.

  A horvát flórát említve meg kell említenünk Hvar szigetét, amelyen a szőlőtermesztésen kívül olivát, déligyümölcsöt (citrusok,füge) ,levendulát és egyéb aromatikus növényt, pl. rozmaringot termesztenek.