Horvátország - Szplit Horvátország

 • Repülési menetidő

  02:30

 • Leírás

  Split a horvát tengerpart talán leghíresebb és egyben legnagyobb városa, az idők során Dalmácia jelentős mezőgadasági, kulturális és közlekedési központja lett. A Kasztelliai-öböl és a Sliti-csatorna között elhelyezkedő, hegyvonulatokkal határolt félszigeten található. Európa legnaposabb helyei közé tartozik. A közlekedés szempontjából Split fontos szerepet tölt be, éppen itt találjuk a legnagyobb teherhajókikötőt, repülőteret, vonatállomást és autóbuszpályaudvart, valamint néhány jachtkikötőt.

  Split történelme leginkább Diocletianus császár nevéhez kapcsolódik, akinek reprezentatív fényűző kastélya 1979-ben felkerült az UNESCO kulturális örökségeinek listájára. A császár itt élte le utolsó éveit és sírhelye is itt található. Érdekességnek számít, hogy a kastély falai között több mint 3000 ember él. Máig három városkapu őrződött meg jó állapotban -az Aranykapu, Ezüstkapu és a Vaskapu. A látogatókra a legnagyobb benyomást az egykori borospincék teszik, amelyek ma már galériaként működnek. A katedrális tornyából lenyűgöző kilátás nyílik a környékre. A fent említett építményeken kívül ne habozzunk ellátogatni a Mauzóleumba, a kincstárba, vagy Jupiter templomába, amely a 8.században Keresztelő Szent János keresztény baptistériumává lett átalakítva.

  Habár az értékes építmények a városfalakon belül találhatóak, rajta kívül is pompás építményeket láthatunk. A Poljud nevű városrészben található a Frences-rendi kolostor, amely kontrasztban áll a közelében található két modern stadionnal-a focimérkőzéseknek és úszóversenyeknek otthont adó stadionokkal. A Marjan kilátónál és az itt található parkerdőben több templomot is láthatunk, amelyek a 9. és 15.század között épültek, ezen kívül egy kisebb állatkertet és a népligetet ahol szép építményeket találunk. A várost említve gyakran felmerül a filozófus és tanító Mark Marulic neve, aki az első nyomtatott horvát nyelvű könyv szerzője volt.

  Az építészet csodálata mellett szinte az egész napot a vízparton tölthetjük, akár az azúrkék tengerben, akár a környéken található 5 városi fürdőhely egyikén, amelyek a természetes környezetet utánozzák. A sportolási lehetőségek is sokoldalúak, a buvártanfolyamokon, lovasiskolákon vagy turisztikai klubbokon kívül ellátogathatunk a motorcsónakkölcsönzőbe, de jachtot és scootert is kölcsönözhetünk. Az éjjeli élet a diszkókban zajlik (pl. a Trogirban található Pepsi F1 klubban), vagy népi ünnepségeken, amelyek júliustól augusztusig kerülnek megrendezésre. A tradicionális Splitské léto nevű nyári fesztiválnak egyre nagyobb a visszhangja, ezen kívül ismert a Melodie Jadranu, azaz Adria Melódiái elnevezésű zenei fesztivál.

  Splitet akár a múzeumok városának is nevezhetjük, a történelem iránt érdeklődőket minden bizonnyal ámulatba ejti a régészeti leletek és művészeti tárgyak gazdag gyűjteménye. Splitből-amelyet az Adria történelmi ékszerének is hívnak-nemcsak érdekes szuveníreket viszünk haza magunkkal, de azt a kellemes érzést is, hogy érdemes megismételni ezt a kirándulást.

Legújabb értékelések Horvátország - Szplit

Összesen: 6.7 Kellemes horvátországi nyaralás volt.

 • 6.9 Szállás
 • 7.4 Ellátás
 • 5.5 Környék
 • 10 Alapár

Bevezetés
Kellemes horvátországi nyaralás volt. Teljes leírás

Elhelyezés
Egy panelház típusú épület, de gyönyörű szobáik vannak, bárki ízlésének megfelelhet.

Ellátás
Helyben több étterem található, érdemes oda ellátogatni.

Hotel szolgáltatások
Ez nem egy szálloda, luxusra ne számítson.

Tengerpart
Köves, tiszta és mivel egész évben egy homokos strand mellett élek és nem szeretem az autót kétknaponként porszívózni, nekem a köves strand maximálisan megfelelt.

Összegzés
Az autóbusszal való utazást kivéve, minden megfelelt. Jellegzetes horvát atmoszféra uralkodott, a strand köves volt, hihetetlenül tiszta a tenger és sok ott a kellemes ember.

Moravcik Stefan, 2008.09.23., Tartózkodás időpontja: 2008.09.08 - 09.17.
Régió: Horvátország Horvátország, Szplit, Szállás: Vila Jelena

Hasznosnak találta az értékelést? Igen (3) Nem (0)

Összesen: Nagyszerű volt.

Bevezetés
Nagyszerű volt. Teljes leírás

Elhelyezés
Elégedettek voltunk, az apartman szép és megfelelően berendezett volt.

Tengerpart
A strand nagyon közel volt, idieális a fürdés.

Összegzés
Kellemes meglepetést okozott, elégedettek voltunk.

Petrásková Jaroslava, 2008.08.07., Tartózkodás időpontja: 2008.08.06 - 07.28.
Régió: Horvátország Horvátország, Szplit, Szállás: Vila Jelena

Hasznosnak találta az értékelést? Igen (5) Nem (2)

4 fénykép

Összesen: 5.7 Lásd alább.

 • 5.3 Szállás
 • 8.4 Ellátás
 • 4.8 Környék
 • 1 Alapár

Bevezetés
Lásd alább. Teljes leírás

Elhelyezés
A szobát tisztán kaptuk meg, de látszott, hogy nem ellenőrizték a takarítást - a berendezés közül pár dolog hiányzott vagy nem működött.

Ellátás
Rendben - az étel változatos, az adagok nagyok. Jó lett volna viszont, ha legalább 2 féle ételből választhatunk, a vendégek ugyanis egyforma ételt kaptak, nem volt választási lehetőség.

Hotel szolgáltatások
Apartmanokban szállásoltak el bennünket, más szolgáltatást nem nyújtottak. Elégedetlen voltam amiatt, hogy az elutazás napján nem biztosítottak egy helyiséget, ahol lezuhanyozhattunk volna, vagy használhattuk volna a toalettet, ételt készíthettünk volna magunknak. Állítólag ennek a célnak a recepció felelt volna meg, de az sajnos egész idő alatt zárva volt, a vendégek számára elérhetetlen volt, annak elllenére, hogy a faliújságon az állt, hogy a helyiség használható, amire az idegenvezető is felhívta a figyelmet. Szerintem az idegenvezető többet törődhetett volna a vendégekkel - pl. legalább egyszer megkérdezhette volna a nyaralás alatt, hogy elégedettek vagyunk-e, vagy nincs-e valamire szükségünk. Az utazási iroda felhívhatta volna a kliensek figyelmét arra, hogy az apartman környékén nincs üzlet - éppen felújítás alatt állt, ezt az idegenvezetőtől tudtuk meg. Szórakozási lehetőség sem volt. Ezekről a dolgokról még a nyaralás megrendelése előtt informálni kéne a klienseket, nemcsak ott helyben . Ott tudtuk meg, hogy ez a helyi viszonyokhoz képest is csak egy kis falu, nem pedig egy városka. Ez azt jelenti, hogy aki a strandoláson kívül, másra is számít, csalódott lesz. Nincs semmilyen látnivaló, nincs hová beülni.

Tengerpart
Kicsi, de tiszta. Pár fa kellemes árnyékot biztosít. Nem lehetett napernyőt, nyugágyat, vizibiciklit, stb. bérelni. Nem voltak vizisportok, szórakozási lehetőség.

Összegzés
Csendes, nyugodt hely, kisgyermekes családoknak és pihenésre való. A falu csak pár házból áll, nincs szórakozási lehetőség, nem lehet vásárolni, még alapvető élelmiszereket , ajándéktárgyakat sem. A hazafelé vezető úton a sofőrök nem voltak készségesek, ritkán álltak meg, nem mehettünk el a toalettre, a bezárt benzinkutak mellett álltak csak meg, holott kicsit odébb voltak nyitva tartó kutak is. Az autóbusz egyáltalán nem volt megfelelő - nem működött a toalett, szét volt törtve a légkondícionáló - nem lehetett kikapcsolni, egész úton fújta ránk a hideget. A sofőr szerint az egészet szét kellett volna szerelni, de nem értett hozzá. Az említett okok miatt ezzel az utazási irodával többé nem utaznék.

Kovaříková Petra, 2008.06.26., Tartózkodás időpontja: 2008.06.18 - 06.09.
Régió: Horvátország Horvátország, Szplit, Szállás: Vila Jelena

Hasznosnak találta az értékelést? Igen (8) Nem (0)

Összesen: Újjáépített szálloda, családi nyaraláshoz alkalmas.

Bevezetés
Újjáépített szálloda, családi nyaraláshoz alkalmas. Teljes leírás

Elhelyezés
A szobák légkondícionáltak, tengerre néz a kilátás, minden tiszta, új, a szobán van egy kis hűtőszekrény és TV is.

Ellátás
Nagyon jó, a vacsoránál gond nélkül lehetett választani a 3 féle ételből. A reggelinél gondolnak a felnőttekre és a gyerekekre is. Pilzeni sört csapoltak.

Hotel szolgáltatások
Szinte minden este volt program a teraszon, amit az utazási iroda ill. a szálloda rendezett.

Tengerpart
Szép és főleg csak pár m-re van a szállodától, ezért napernyőre nincs is szükség. Lehet vizibiciklit, szkútert bérelni. A strandon voltak zuhanyok és öltözők.

Összegzés
Nyugodt nyaralás volt, kisgyermekes családoknak is megefelelő. A tenger gyönyörű, az emberek pedig készségesek.

Karpíšek Rudolf, 2006.08.24.
Régió: Horvátország Horvátország, Szplit, Szállás: Slavija

Hasznosnak találta az értékelést? Igen (5) Nem (0)

Összesen: A szálloda az adott kategóriának egyáltalán nem felelt meg.

Bevezetés
A szálloda az adott kategóriának egyáltalán nem felelt meg. Teljes leírás

Elhelyezés
A szekrény félig szétesett volt, a mosdó el volt repedve, párszor a svábok is meglátogattak bennünket ‼

Ellátás
Az adagok nagyon kicsik voltak, az egésznapos koplalás után nem laktunk jól...

Hotel szolgáltatások
A személyzet nem nagyon készséges és annak ellenére, hogy naponta kellett volna törölközőt cserélni, az egész idő alatt csak 2x cserélték.

Tengerpart
Nagyon zsúfolt, de különben szép, köves strand volt.

Összegzés
Ebbe a szállodába soha többé nem mennék ‼

Horňáková Petra, 2006.03.19.
Régió: Horvátország Horvátország, Szplit, Szállás: Vila Jelena

Hasznosnak találta az értékelést? Igen (3) Nem (0)

összes ajánlás Horvátország - Szplit