Megnyitás | Vissza a főmenühöz

15 bakancslistás strand

Európai strandokEgzotikus strandokEgyéni igényekTippek

Áttekintés

Mitől szép egy strand? Bár erre a kérdésre nincs egyöntetű válasz, az emberek többsége világos homokot, kristálytiszta vizet és festői környezetet lát a lelki szemei előtt, ha elképzeli a tökéletes tengerpartot. Van, aki a nyugalmas strandokat részesíti előnyben, mások pedig nem bánják, vagy kifejezetten szeretik a nyüzsgést. Sok nyaraló egyértelműen a természetes, minél inkább érintetlen partszakaszokat keresi, míg valakinek előny a jól kiépített és felszerelt környezet. Bízunk benne, hogy mindenkinek sikerül megtalálnia a számára tökéletes strandot!

A legszebb tengerpartok a kagylók szerelmeseinek

Ez is érdekelhet:

A legszebb tengerpartok a kagylók szerelmeseinek

A pénztárcátoknak biztosan jó hír, hogy nemcsak egzotikus, hanem európai úti célok is szerepelnek a listán, hiszen a mi kontinensünk is rengeteg meseszerű tengerparttal büszkélkedhet. Ha egy meghatározott alkalomhoz kerestek strandot – legyen szó szórakozásról, vagy akár esküvőről - a lista végén néhány tippel igyekszünk ebben segíteni!

A legszebb strandok Európában

Gyönyörű strandokért egyáltalán nem kell messzire utazni, hiszen a Földközi-tenger mentén, és az Atlanti-óceán nyugati vidékén húzódó parszakaszok könnyedén felvehetik a versenyt az Indiai-óceán álomstrandjaival. Mindegy, hogy sziget vagy szárazföld, ezek a strandok nem okoznak csalódást!

1. Es Trenc (Mallorca)

Es Trenc homokos strandja Mallorca délkeleti részén, egy természetvédelmi területen található, mintegy 2,5 km hosszan húzódva a Földközi-tenger partján. A legnagyobb Baleár-sziget egyik közkedvelt strandja messze fekszik a lakóövezettől, csak dűnék és buja zöld növényzet határolja. A kristálytiszta víz azonban rengeteg látogatót csalogat, ezért a főszezonban gyakran zsúfolt a part. Ilyenkor vitorlások lepik el a látóhatárt, amit akár Ti is kipróbálhattok. Napozóágyakat és ernyőt bérelhettek, azonban a vendéglátóhelyek hiányoznak. Ellenben van vízimentő-szolgálat, valamint őrzött, fizetős parkoló.

Es Trenc természetes közegében

Es Trenc természetes közegében

2. Costa Rei (Szardínia)

Ha európai álomstrandot kerestek, akkor irány Szardínia! Méltán hasonlítják a Karib-térséghez az olasz szigetet - különösen a délkeleti Costa Rei strandja tűnik ki a világos, finom homokkal és türkizkék vizével. A partszakasz nyolc kilométer hosszú, ezért kényelmesen eloszlik a nagyobb tömeg is. A nyaranta általában 26 fokig felmelegedő tengervíz ideális a fürdőzéshez és különböző vízi sportágakhoz, melyekhez a helyszínen kölcsönözhettek felszerelést. Szerencsére az elégetett kalóriákat pótolhatjátok a partközeli éttermekben, de ennek ellenére a strand nem vesztette el a természetes mivoltát. Ha autóval érkeztek, az út szélén leparkolhattok, hogy az utolsó szakaszt gyalogolva, a természetet jól megcsodálva tegyétek meg! Cagliari, Szardínia székhelye 60 km-re nyugatra található innen.

Karibi életérzés Costa Rei strandján

Karibi életérzés Costa Rei strandján

3. Balos-lagúna (Kréta)

A mediterrán Kréta szigetének északkeleti részén található Balos-lagúna csodálatos színekkel kápráztatja el a szemet, amikor a törtfehér színű part egybeolvad az átlátszóan tiszta vízzel, és végül mélykékké válik. A lagúna különösen alkalmas a gyermekek számára, ugyanis a víz nagyon sekély és nyáron akár 28 °C-ig felmelegszik. A látogatóknak figyelembe kell venniük, hogy védett növény- és állatfajok előhelyén nyaralnak, tehát az erre vonatkozó szabályokat be kell tartani! Bár a strand látogatása nem ingyenes, ezért a gyönyörű látványért a csekély belépődíjat megéri kifizetni. A Balos-lagúna legegyszerűbben komppal közelíthető meg Kissamos városából. Autóval is nekivághattok az útnak, bár ez nem a legkényelmesebb választás a kiépítetlen útszakaszok miatt. Görögország egyik kedvelt strandja júliusban és augusztusban zsúfolt, de a főszezon lecsengése után tökéletes a családok számára!

A festői Balos-lagúna

A festői Balos-lagúna

4. Praia da Marinha (Algarve)

Portugália déli része ad otthont Algarve csodálatos tartományának, mely leginkább a lenyűgöző sziklaalakzatairól vált ismertté. Napjainkban pedig a strandok vonzzák a legtöbb látogatót, többek között a világhírű Praia de Marinha, ami alig tíz kilométerre keletre fekszik Carvoeiro üdülővárosától. Aki autóval érkezik, a 30 méter mély sziklás lejtő felett tud leparkolni. Bár a partra vezető sok lépcsőfokon muszáj túljutni, higgyétek el, hogy minden erőfeszítés kifizetődik! Mivel Praia de Marinha az Atlanti-óceán partján található, a víz hőmérséklete nyáron is csupán 20-23 °C-os, viszont a kristálytiszta óceán biztosan kárpótol ezért. Ennek köszönhetően a búvárkodás is igazán nagy élmény csakúgy, mint a szomszédos strandok felfedezése kenuval. Az aktív programok után pedig felfrissülhettek a helyi büfében. Érdemes meglátogatni a portugál tengerpart 1,7 km-re található látványosságát, a csónakkal megközelíthető Benagil-barlangot.

Praia da Marinha lenyűgöző sziklaalakzatai

Praia da Marinha lenyűgöző sziklaalakzatai

5. Ölüdeniz (Égei-Tenger, Törökország)

A 10 legszebb török tengerpart

Ez is érdekelhet:

A 10 legszebb török tengerpart

 

Ölüdeniz, avagy a Kék Lagúna Törökország égei-tengeri partvidékének déli részén tündököl. Nem merünk azzal az állítással vitatkozni, miszerint ez az ország legszebb strandja! Ki ne szeretne a fenyőerdők ölelésében nyaralni, festői kilátással a türkizszínű Földközi-tengerre? Számos turista nem tud ellenállni a látványnak, ezért a strandszezonban nagyon felkapott úti cél Ölüdeniz. Az extrémsportoknak, különösen a siklóernyőzésnek is nagy kultúrája van ezen a vidéken. Fontos tudnivaló, hogy a lagúna egy része természetvédelmi területet képez, így remélhetőleg még sokáig gyönyörködhetünk a naturális szépségében. Amennyiben nem szállodai vendégként látogattok oda, a tengerpart tisztántartásának érdekében belépődíjat kell fizetnetek. Nyáron 25 °C körüli vízhőmérséklet várható, ami kellemes felfrissülést jelent. Ha nem Ölüdenizben szállnátok meg, akkor a 13 km-rel északra található Fethiye is nagyszerű alternatíva.

Ölüdeniz, a Kék Lagúna

Ölüdeniz, a Kék Lagúna

A legszebb egzotikus strandok

Az egzotikus tájak rajongói a Karib-térségben és az Indiai-óceán partjainál rengeteg impozáns úti cél közül válaszhatnak. Töltődjetek fel a hosszú repülőút után a következő tíz strand egyikén, ahol nemcsak a napozás és fürdés nyújt életre szóló élményt, hanem a páratlan természeti kincsek és egy idegen kultúra megismerése is!

Mire készüljünk, amikor egzotikus nyaralást tervezünk?

Ez is érdekelhet:

Mire készüljünk, amikor egzotikus nyaralást tervezünk?

 

1. Anse Lazio (Seychelle-szigetek)

Aki igazi trópusi paradicsomot keres, annak az Anse Lazio garantáltan nem okoz majd csalódást! Ehhez a Seychelle-szigetekre kell utazni, pontosabban Praslin északi részére, ahol a napfényben csak úgy ragyognak a fehér homokszemcsék. Természetesen a víz itt is makulátlanul tiszta és nem mellékesen akár 26-27 fokos, ha a száraz évszakban (júniusban és júliusban) látogattok oda. Az Indiai-óceánt púderszerű homok szegélyezi, a zöld pálmafák pedig azonnal meghozzák a trópusi nyaralás hangulatát. A parton vendéglátóegységek és a vizesblokkok szolgálják a kényelmeteket. Anse Lazio-t teljes szívvel ajánljuk a szerelmespároknak, vagy általánosságban a romantikus alkatoknak!

A paradicsomi Anse Lazio

A paradicsomi Anse Lazio

2. Playa Paraiso (Kuba)

A Playa Paraiso név önmagért beszél! A világ egyik legszebb strandja a Kubához tartozó Cayo Largo del Sur lakatlan szigetén található. Habár a napozás és úszás sokaknak megunhatatlan kombináció, az aktív programra vágyók búvárkodhatnak a korallzátonyok közelében. Playa Paraiso főként novembertől áprilisig alkalmas a vakációra, ekkor a víz hőmérséklete 24 °C és 27 °C között mozog. Érdekesség, hogy a sziget déli felén elhelyezkedő Playa Tortuga-n tengeri teknősök másznak ki a partra, hogy lerakják a tojásaikat.

Playa Paraiso: idilli tengerpart

Playa Paraiso: idilli tengerpart

3. Playa Norte (Yucatán)

Playa Norte az Isla Mujeres-en, a Yucatán-félsziget partjainál, fejlett turisztikai infrastruktúrával rendelkezik. Aki az eseménydús, élettel teli nyaralásokat kedveli, az mindenképpen jól érzi magát ezen a strandon és a környékén. Élvezzétek a röplabdát vagy a focit, majd szürcsöljetek el egy hűsítő italt a szomszédos étteremben, amely élőzenével szórakoztatja a vendégeit! A SUP és a kajaktúrák további változatosságot ígérnek. Playa Norte ideális egy egynapos kirándulás részeként is, Cancúnból indulva. A legjobb, ha a magyar tél alatt érkeztek ide kikapcsolódni, hiszen ebben az időszakban a Playa Paraiso-hoz hasonló vízhőmérsékletnek örülhettek!

Playa Norte, ahol mindig történik valami

Playa Norte, ahol mindig történik valami

4. Bavaro Beach (Dominikai Köztársaság)

A Dominikai Köztársaság egyik legkedveltebb strandja kerül most sorra. Bavaro Beach a Hispaniola-sziget keleti részén terül el, majdnem 50 km-en. Neves szállodaláncok települtek ide, közvetlen hozzáférést biztosítva a strandhoz. Bavaro látképét a part mentén mérföldeken át húzódó pálmafák határozzák meg. A vízi sportok széles körben elterjedtek, beleértve a banáncsónakázást és az ejtőernyőzést. Ha szeretnétek megcsodálni a korallzátonyok színes élővilágát anélkül, hogy vizesek lennétek, utazzatok üvegfenekű hajóval! A legjobb, ha január és április között látogattok el a szigetre, amikor a Karib-tenger nagyjából 27 °C-ra melegszik fel.

Punta Canában biztosan nem fogtok unatkozni!

Punta Canában biztosan nem fogtok unatkozni!

5. Flamenco Beach (Puerto Rico)

Puerto Rico-tól keletre találjátok Isla Culebra apró szigetállamát, azon belül pedig a Flamenco Beach-re kalauzolunk el Titeket. Az öböl mögött egy káprázatosan kék lagúna is arra vár, hogy felfedezzétek! A szigetet szinte mindenütt sűrű erdő borítja, de szép számban várják a látogatókat a színvonalas szállodák is. Természetvédelmi területként a Flamenco Beach-en nincsenek sem éttermek, sem napágykölcsönzők. Reméljük, hogy ez nem tántorít el Titeket ettől a természeti kincsekben gazdag vidéktől. Egy biztos; a főszezonban rengetegen érkeznek ide az Egyesült Államokból és Puerto Rico-ból, és Nektek is azt ajánljuk, hogy decembertől márciusig tegyetek így!

6. Baía do Sancho (Brazília)

A TOP 15 strand listájáról egyszerűen nem hiányozhat a Baía do Sancho öble, körülbelül 350 km távolságra a brazil szárazföldtől. A strand valójában a Fernando de Noronha-szigetcsoport egyik természetvédelmi területe. Ha nem vízi útvonalon közelítitek meg a partot, akkor a 30 méter szintkülönbség miatt kőlépcsőkön juthattok le a tengerpartra. A turistáknak kedvező szolgáltatások hiányában érdemes néhány órára elegendő étellel és itallal érkezni! A víz alá merülőket hihetetlenül változatos vízi világ fogadja, többek között színes korallok és tengeri teknősök. A partot szegélyző sziklák pereméről pedig kitűnően megfigyelhetitek a gyakran arra úszkáló delfineket. Utazzatok augusztus és február között, hogy elkerüljétek az esős évszakot!

Zsúfolt a Copacabana? Irány a Baia do Sancho!

Zsúfolt a Copacabana? Irány a Baia do Sancho!

7. Grace Bay (Turks- és Caicos-szigetek)

Következő helyszínünk nem más, mint Grace Bay strandja, amely a Turks- és Caicos-szigetekhez tartozó Providenciales, vagy ahogyan a helybéliek emlegetik „Provo“ szigetén található. Kétségtelenül helye van a tizenöt legszebb strand között, ugyanis a porcukorszerű homok és a türkizkék víz ellenállhatatlan látképet kölcsönöz. A partszakaszon sok szálloda épült fel, így a vendégek kedvük szerint fürdőzhetnek a kristálytiszta Atlanti-óceánban. A jól kiépített infrastruktúra ellenére a sziget bővelkedik a pálmafás zöldterületekben. A Grace Bay gyerekeknek is ideális helyszín, mivel a víz viszonylag sokáig sekély. Itt teljes egészében a turizmusra összpontosítanak, ezért napozóágyakat és napernyőket vehettek igénybe, de a gasztronómiai ajánlatokról sem feledkeztek meg! Bár a Turks- és Caicos-szigetek egy brit tengerentúli terület a Karib-térségben, mégis amerikai dollár a hivatalos fizetőeszköz.

Grace Bay hófehér tengerpartja

Grace Bay hófehér tengerpartja

8. Khuk Khak Beach (Khao Lak)

Kuk Khak strandját azoknak találták ki, akik szívük szerint elkerülnék Thaiföld nyüzsgő partszakaszait. Az Andamán-tengeren, Khao Lak régiójában található, és egy folyó választja el délen a szomszédos strandtól. Az árapály jelenség itt különösen meghatározó, mivel a strand szélessége két és félszer nagyobb lesz apály idején. Általában nagy csend uralkodik a környéken, csak a Kuk Khak strand közepén található bárok hangosabbak a zene miatt. A békét és nyugalmat keresőkön kívül a sétálók és futók is gyakran kiélvezik a part egyedülálló természeti értékeit. Fedezzétek fel Ti is a strand mögötti árnyas erdőt, ami elválasztja a nyugalmas partot a zajos autópályától! A magyar télvíz idején érdemes Kuk Khak-ra látogatni, hiszen a vízhőmérséklet akár a 29 fokot is elérheti.

A Khuk Khak Beach sekély vízzel hívogat

A Khuk Khak Beach sekély vízzel hívogat

9. Camps Bay Beach (Dél-Afrika)

A fokvárosi a Camps Bay az egyik olyan helyszín, ahol szó szerint lehűlhettek. Ugyanis, az Atlanti-óceán vize ezen a partszakaszon soha nem melegszik 19 °C-nál feljebb. Ha ezt túlságosan hidegnek ítélitek, akkor kóstoljátok meg az egyik halétterem finomságait, vagy koccintsatok az egyik tengerre néző bárban. Dél-Afrika leghíresebb városának strandja felett tornyosulnak a Tizenkét Apostol sziklái, amely a Tábla-hegy része. Decemberben, januárban vagy februárban érdemes felfedezni Camps Bay csodáit. Mielőtt nekiindulnátok az Atlanti-óceán hullámainak, tájékozódjatok a fehér cápák esetleges jelenlétéről!

Felfrissülés a Camps Bay 19 °C-os vizében

Felfrissülés a Camps Bay 19 °C-os vizében

10. Siesta Key Beach (Florida)

Florida, avagy a napfény állama szintén rengeteg mesébe illő stranddal rendelkezik. Ezek közül pedig kitűnik a nyugati parti Siesta Key Beach, a Mexikói-öböl egyik fénypontja, melynek szépségére a helyiek és a turisták egyaránt nagyon kíváncsiak. A világos kvarchomoknak köszönhetően a lábatok még nyáron is kellemesen hűvös marad, míg a Karib-térség meleg vize tökéletes a lubickoláshoz. A Siesta Key Beach vízimentői figyelmeztetnek a veszélyekre és gondoskodnak arról, hogy a főszezonban senki ne merészkedjen túl messzire. Éttermek, napozóágyak és napernyők, valamint strandröplabda pályák várják a sportolni vágyókat. Ha van kedvetek, kajakkal vagy SUP-deszkával is evezhettek a tengerparton. A bérelt autótok számára parkoló is rendelkezésre áll. Reméljük, hogy Siesta Key felkeltette az érdeklődéseteket, és meglátogatjátok, ha St. Petersburgban vagy Clearwater környékén jártok!

Fürdés a Mexikói-öbölben

Fürdés a Mexikói-öbölben

Ideális strandok minden alkalomra

Az biztos, hogy nem minden strand egyforma! Például rengeteg különbség lehet a talaj felületében (homokos, kavicsos, köves, világos, sötét, vöröses...), de a szabadidős tevékenységek skálája is eltérhet, például a napozás, az úszás és a vízi sportok tekintetében. Ráadásul, a strandok alkalmak szerint is kategorizálhatóak, amit a következőkben bővebben kifejtünk. Kiderül, hogy hol találhatóak a legjobb strandok városi kirándulással kombinálva, mely partszakaszok alkalmasak különösen a bulizásra vagy a házasságkötésre, és hol fürödhettek akár meztelenül is!

Hűvösebb úti célok nyárra

Ez is érdekelhet:

Hűvösebb úti célok nyárra

 

Városi strandok

Mininyaralások – töltődj fel akár egy hétvége alatt!

Ez is érdekelhet:

Mininyaralások – töltődj fel akár egy hétvége alatt!

 

Városnéző kirándulásra indulnátok, de nem bánnátok, ha közben strandolásra is lenne lehetőség? Egy városi strand abban az esetben is nagyszerű választás, ha egyikőtök aktív programokra vágyik, a másikótok pedig ragaszkodik a tengerparti lazításhoz. Nincs akadálya, hogy a két kívánság egyszerre teljesüljön! A nappalokat érdemes a vízparton tölteni egy nyári vakáció esetében. Kora reggel és estefelé felfedezhetitek a metropolisz népszerű látnivalóit, kulturális sajátosságait, és az éjszakai életet! A városnézést és a tengerpart adta élményeket remekül összeköthetitek a következő öt helyszínen:

  1. Banje Beach - Dubrovnik, Horvátország
  2. Bondi Beach - Sydney, Ausztrália
  3. Lido di Ostia - Róma, Olaszország
  4. Platja de Barceloneta – Barcelona, Spanyolország
  5. Praia de Ipanema - Rio de Janeiro, Brazília

Party strandok

A tengerparton sütkérezni, időnként a tengerben hűsölni, vízi sportokat űzni jó, de valami még mindig hiányzik? Ha úgy gondolod, hogy a bulizás tenné kerekké a vakációt, akkor ne habozz, és válassz Európa legjobb party strandjai közül!

Legjobb európai bulihelyszínek a nyárra

Ez is érdekelhet:

Legjobb európai bulihelyszínek a nyárra

  1. Aranypart - Bulgária
  2. Ballermann – Mallorca, Spanyolország
  3. Playa d’en Bossa – Ibiza, Spanyolország
  4. Rimini - Olaszország
  5. Super Paradise Beach – Mykonos, Görögország

Esküvő a strandon

Ha egy nem hétköznapi környezetben szeretnétek házasságot kötni, akkor egy gyönyörű strand is szóba jöhet. Nem feltétlenül kell ehhez az Indiai- és a Csendes-óceán szigeteire repülni, hiszen számtalan idilli tengerpartot találtok Európában is. Töltsétek el életetek legszebb napját akár a Balti- vagy a Földközi-tenger partján, ezután pedig helyben meg is tarthatjátok álmaitok nászútját! Talán éppen a következő öt úticél között rejlik a befutó?

  1. Anse Lazio - Seychelle-szigetek
  2. Kailua Bay – Hawaii
  3. Lagos – Algarve, Portugália
  4. Rügen - Németország, Balti-tenger
  5. Szardínia

Nászutasok figyelem! - 20 helyszín a gondtalan mézeshetekre

Ez is érdekelhet:

Nászutasok figyelem! - 20 helyszín a gondtalan mézeshetekre

 

Nudista strandok

A meztelen fürdőzés nem minden strandon megengedett, ezért jó tisztában lenni azzal, mely strandokon és szállodákban látják szívesen a naturista nyaralókat. Itt megtudhatjátok, hogy hol pihenhettek zavartalanul a ruháitok nélkül!

  1. Faliraki Beach - Rodosz
  2. Koversada – Vrsar, Horvátország
  3. Mirtiotissa Beach - Korfu
  4. Vera Playa – Spanyolország
  5. Vritomartis Beach - Kréta

Top 5 nudista strand

Ez is érdekelhet:

Top 5 nudista strand

 

Tippek a strandoláshoz

Bár egy tengerparti nyaralás lényege az, hogy felhőtlen kikapcsolódásban legyen részetek és végre kiszakadjatok a mindennapi teendők és felelősségek hálójából, van néhány tanácsunk, ami a saját jóléteteket szolgálja!

Kék Zászló

Ha a strandon Kék Zászló lobog, akkor tudhatjátok, hogy megfelel bizonyos kritériumoknak. Például szigorú szabályozások vonatkoznak a vízminőségre és a hulladékgazdálkodásra. Ezenkívül a nyaralók biztonságára és jólétére is kiemelt figyelmet fordítanak a vízimentők segítségével, valamint elegendő számú vizesblokkot biztosítanak. A programban résztvevőknek minden strandidényben újra meg kell küzdeniük a Kék Zászlóért. 

Kék zászlós strandok

Ez is érdekelhet:

Kék zászlós strandok

Értéktárgyak

Természetesen az lenne a legideálisabb, ha értéktárgyak nélkül érkeznétek a strandra – viszont ez sokszor kivitelezhetetlen feladat. Ha mindenképpen szükségetek van a telefonotokra, kocsikulcsra, és ékszerek nélkül sem indultok el szívesen, akkor hoztunk nektek néhány szuperbiztos rejtekhelyet!

Biztonságos nyaralás - mi kerüljön az utazós gyógyszerkészletbe?

Ez is érdekelhet:

Biztonságos nyaralás - mi kerüljön az utazós gyógyszerkészletbe?

Bár sokan alkalmazzuk a közkedvelt „törölközős módszert”, ennél azért ötletesebb megoldásokat is találunk a holmik elrejtésére. Egy naptejes flakonról például kevesen gondolnák, hogy valami értékes lapulna benne. A kisebb tárgyaknak ez egy tökéletes rejtekhely pont úgy, mint egy kártyajáték üres doboza. A kedvenc tippünk pedig egy tiszta pelenka, amiben nagyobb értéktárgyak (telefon, pénztárca) is elférnek. A tolvajoknak pedig biztosan nem lesz kedvük megnézni, hogy mi rejlik benne!

Fürdési szabályok

A tengerparti időtöltés csakis akkor felhőtlen, ha sikerül megőrizni a testi épségeteket. Mielőtt beugranátok a vízbe, derítsétek ki, hogy milyen szabályok, figyelmeztetések vannak érvényben az adott partszakaszon! Ezek közé tartoznak például az áramlatokra, a medúzákra és cápákra vonatkozó felhívások, vagy a viharjelzések. Végül, de nem utolsósorban a napégés elleni védelemről sem szabad megfeledkezni! 

2024.02.05. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.