Világatlasz

Európa viszonylag kis területű földrész (csupán Ausztrália kisebb nála), ennek ellenére a 2000-es adatok alpján 729 000 000 lakosa van. Hat nyelvcsalád 209 nyelvén beszélnek itt az emberek. Ami a történelmet és a kultúrát illeti, Európa nagy hatása az egész civilizáció és a világtörténelem alakulásán észrevehető.

Európát északon a jeges Északi - tenger, keleten az Urál folyó és azonos nevű hegység, délkeleten a Kaszpi-tenger, a Kuma és Manyč folyók (a Kaukázusi-hegység), a Fekete-tenger, délen a Földközi-tenger, nyugaton pedig az Atlanti-óceán határolja.

Európa a szuperkontinens Eurázsia ötödét teszi ki, a maradékot Ázsia alkotja. Európát Ázsiától inkább a törtönelmi és kultúrális szempontok választják el, mint sem a fizikai-földrajzi határaik. A határ közöttűk nagyrészt csupán mesterséges. Ezt a határt hagyományosan a Kuma és Manyč folyók alkotják az alföldön a Kaukázustól északra, ami azt jelenti, hogy a Kaukázusi-hegység már Ázsiához tartozik. Alternatív lehetőség nyílik a határ kijelölésére a Kaukázusi-hegység fő hegyvonulatain keresztül (Oroszország határán Grúziával és Azerbajdzsánnal), ahogy ezt az orosz földrajztudósok is feltételeztek, Európa legmagasabb hegycsúcsa így azonban nem az Alpok Mont Blanc-ja, hanem a Kaukázusi-hegység El'brus-a lenne.